Tähtipelaajat

Niklas Anttila

Hallitseva Suomen mestari ja maailman 14. parhaaksi frisbeegolfaajaksi rankattu Niklas ”Nikke” Anttila on huimalla tavalla itsensä lajin kansainväliseen tähtikaartiin raivannut savolaisvirtuoosi. Vasta 21-vuotias nuorukainen on ehtinyt osoittaa taituruutensa, taktisen kypsyytensä ja kylmähermoisuutensa jo useammissa arvokisoissa. Voittoja PDGA:n alaisissa turnauksissa on kertynyt vakuuttavat 23, ja plakkarissa on mm. Suomen mestaruus vuosilta 2020, 2022 ja 2023, vuoden 2021 Euroopan mestaruus, huikea hopeasija USA:n avoimessa mestaruusturnauksessa 2022 ja samoin Champions Cupissa 2023. Viime kaudella Nikke kiersi ahkerasti myös Yhdysvaltain kisoja ja tulostakin tuli sen verran komeasti, että US Tour ranking nousi sijalle 14.

Niklaksen tavoite on tulla lajissaan maailman parhaaksi, mikä saattaa toteutua jo lähivuosina, jos kehitys jatkuu yhtä hurjana. Nikke-nostostaan ja teknisestä taituruudestaan tunnettu heittäjävelho on taatusti elementissään myös Fribafiestan näytöskisan 10-ottelussa. Tähden kotipaikka on Kuopio, seura Vuorelan Veikot ja nykyinen rating 1040.

player

Jenni Karppinen

Suomen viidenneksi parhaaksi naisfrisbeegolfaajaksi rankattu Jenni Karppinen on varmoista avausheitoistaan tunnettu Kuhmoisten lahja lajiyhteisölle. Kisavoittoja on jo kymmenen ja tähtäimessä monta lisää. Päämäärätietoisen ja positiivisuutta uhkuvan taiturin tavoitteena onkin haastaa lähivuosina Euroopan kärkinaiset entistä tiukemmin ja lähteä kiertämään myös USA:n kisoja. Jennillä löytyy lajitaustaa myös yleisurheilusta ja lentopallosta, joten sporttisuudesta homma ei jää ainakaan kiinni.

Kisatunnelmasta nauttivalla Jennillä löytyy menestystä myös joukkuefrisbeegolfista ja sekaparifrisbeegolfista, joten Fribafiestan joukkuekisassa hän on taatusti elementissään. Naisässän nykyinen kotipaikka on Turku, rating 931 ja tiiminä Prodigy Disc.

player

Heidi Laine

Heidi Laine on paitsi maailman 14. parhaaksi rankattu naisfrisbeegolfaaja myös kokenut mestarivalmentaja. Monipuolisen urheilutaustan omaava Heidi on koulutukseltaan liikunnanohjaaja, mikä antaa mahtavan pohjan myös valmennustyölle.

Kisamenestystä on kertynyt kahmalokaupalla niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Viime kaudella Heidi nappasi kärkisijoja peräti 23 turnauksesta, palkintopallisijoja 11 ja voittoja viisi. Meriiteistä mainittakoon mm. Suomen mestaruus, Nokia Openin voitto, Euroopan mestaruuskisojen nelossija ja PDGA:n maailmanmestaruuskisojen 12. sija. USA:n radoillakin Heidi ehti kiertää sen verran, että sai US Tour rankingiksi #24.

Raudanlujaan kisakuntoon itsensä virittänyt taituri osallistuu Fribafiestaan sekä näytöskisan tähtipelaajana että valmennusklinikkojen vetäjänä. Pituusheiton hallitsevan naisten Suomen ennätyksen (151,9 m) haltijan vetovastuulla ovat luonnollisesti klinikat, joissa opastetaan miten avausheittoon saa lisää pituutta ja varmuutta. Positiivisuudestaan ja graniittisesta fysiikastaan tunnetun Heidin kotipaikka on Hämeenlinna, rating 961 ja tiiminä Clash Discs.

player

Kristian Kuoksa

Suomen pisimmälle heittävänä frisbeegolfaajana tunnettu Kristian Kuoksa on vasta parikymppinen teräskäsi, jonka epävirallinen pituusennätys on käsittämättömät 238 metriä. Pitkien heittojen erikoismies on analysoinut ja hionut draivitekniikkansa täydelliseksi ja satsaa myös huippu-urheilijamaiseen voimaharjoitteluun maksimoidakseen voimantuottonsa. Pituusennätyksiä enemmän Kristiania kiinnostaa kuitenkin nousu lajin eliittiin. Kisavoittoja on jo seitsemän ja lisää taatusti luvassa. Nyt, kun armeijakin on suoritettu, Kristian pystyy keskittymään täysillä ammattilaisuraansa. Kunnianhimoisen nuorukaisen voikin olettaa raivaavan vauhdilla tiensä kohti lajin kansallista ja kansainvälistä kärkeä.

Fribafiestan näytöskisassa yhtenä lajina on nopeustutkaan heitto, joten Kristianin käden voimasta saadaan näyte myös joukkuekisassa. Voimapesän kotipaikka on Oulu, nykyinen rating 1011 ja uutena tiiminä Prodigy Disc.

player

Väinö Mäkelä

25-vuotias Väinö ”Väne” Mäkelä on Suomen tunnetuin frisbeegolfaaja, eikä todellakaan ansiotta. Kisavoittoja Väinöllä on vyöllään jo vakuuttavat 22. Kotimaan kamaralla kaiken mahdollisen moneen kertaan voittanut virtuoosi on parina viime kautena kiertänyt ahkerasti kisoja Yhdysvalloissa haastamassa Eagle McMahonin ja Paul McBethin kaltaisia maailman kärkipelaajia. US Tour rankingissa Väinö nousikin jo komeasti sijalle 24, ja World rankingissa sijalle 28, edellään vain kolme eurooppalaisista pelaajista.

Todellisena tuhattaiturina, tyyliniekkana, ilopillerinä ja puttiguruna tunnettu Väinö on ennakkosuosikki jokaisessa kisassa, johon osallistuu. Niin myös Fribafiestan näytöskisassa, jonka 10-ottelussa maestro pääsee hyödyntämään monipuolista teknistä taituruuttaan. Väinön kotipaikka on Turku, nykyinen rating 1030 ja tiiminä Prodigy Disc & Powergrip.

player

Sivun kuvat: SFL ja Prodigy Disc Europe