Tähtipelaajat

Niklas Anttila

20-vuotias Niklas ”Nikke” Anttila on huimalla tavalla itsensä lajin kansainväliseen tähtikaartiin raivannut Kuopion lahja Suomen frisbeegolfille. Savolaisnuorukainen on ehtinyt osoittaa taituruutensa, taktisen kypsyytensä ja kylmähermoisuutensa jo useammissa arvokisoissa. Voittoja PDGA:n alaisissa turnauksissa on kertynyt 21 ja plakkarissa on mm. Suomen mestaruus vuosilta 2020 ja 2022, vuoden 2021 Euroopan mestaruus ja huikea hopeasija USA:n avoimessa mestaruusturnauksessa 2022. Niklaksen tavoite on tulla lajissaan maailman parhaaksi, mikä saattaa hyvin toteutuakin, jos kehitys jatkuu yhtä hurjana. Nikke-nostostaan tunnettu puttimestari lähtee vahvana suosikkina sekä Fribafiestan Puttauksen All Stars SM-kisaan että Starojen väliseen Holarikisaan. Tähden kotipaikka on Kuopio, nykyinen rating 1030 ja tiiminä Discmania.

player

Samuel Hänninen

Samuel ”Samppa” Hänninen edustaa tähtipelaajien joukossa kokeneempaa kaartia, vaikka on iältään vasta 27-vuotias. Kisareissuilla Samppa onkin ottanut tavaksi tehdä kilpakumppaneilleen ruuat. Pelivuosia on takana kahdeksan, ja voittoja kertynyt matkan varrella mukavasti. Tuoreimpina mm. voitot Kuopio Openissa 2019, Ramirentin Openissa 2021 ja Lead Cardin 2. kaudella sekä hopeasijat tämän kesän Parifrisbeegolfin ja Joukkuefrisbeegolfin SM-kisoista. Frisbeegolfissa Samuel nauttii erityisesti lajin yhteisöllisyydestä ja kilpailemisesta. Pelaajana hänen vahvuuksiaan ovat monipuolinen heittoarsenaali ja varma putti. Taitoniekan tavoitteena on nousta kansalliseen kärkeen 2023 ja maailman huipulle 2025. Kotipaikka on nykyisin Espoo, rating 1010 ja tiiminä Exel & Merrel Finland.

player

Heidi Laine

Heidi Laine on paitsi maamme ja maailman kovimpia naisfrisbeegolfaajia myös kokenut valmentaja, mihin liikunnanohjaajan koulutus antaa mahtavan perustan. Kisamenestystä Heidille on kertynyt kahmalokaupalla niin Suomesta kuin ulkomailtakin: mm. parifrisbeegolfin SM-kultaa vuodelta 2014, amatöörien SM-kultaa 2015, Tyyni Openin pronssia 2019 ja hopeaa 2021, Prodigy Disc Pro Tourin kolmassija 2020 ja 2021, SM-pronssia 2020-22, Tyyni Openin hopeaa 2021, EM-kisojen kuudessija 2021 ja tänä vuonna PDGA:n MM-kisoissa upea 15. sija. Eikä unohdeta myöskään pituusheiton naisten Suomen mestaruutta (151,9 m). Fribafiestaan Heidi osallistuu sekä kilpailijana että valmennusklinikkojen vetäjänä. Virtuoosin kotipaikka on Lahti, rating 948 ja tiimi Dynamic Discs.

player

Lauri Lehtinen

20-vuotias Lauri Lehtinen on huikealla vauhdilla frisbeegolfin tähtisikermään kohonnut superlupaus. 14 kisavoittoa, joista kolme ProTourin osakilpailuvoittoja, vuoden 2021 ProTourin kokonaiskilpailun toinen sija, Music City Openin kolmossija ja Suomen kolmanneksi korkein rating kertovat, minkä tason virtuoosista on kyse. Lauri nauttii kisatilanteen synnyttämästä adrenaliinista ja tulee tarjoamaan tiukan vastuksen myös Fribafiestan All Stars -kisoissa. Tyylikkään herrasmiespelaajan tavoitteet ovat korkealla ja toiveissa, että jonain päivänä frisbeegolf nousisi olympialajiksi ja pääsisi itse edustamaan lajissa Suomea. Tulevan olympiavoittajan kotipaikka on Jyväskylä, nykyinen rating 1026 ja tiiminä Latitude 64 & Fribastore.

player

Väinö Mäkelä

24-vuotias Väinö ”Väne” Mäkelä on Suomen tunnetuin frisbeegolfaaja, eikä ansiotta. PDGA:n tämän vuoden MM-kisoissa USA:ssa Väinö oli ylivoimaisesti paras eurooppalainen pelaaja ja sijoittui upeasti 14. sijalle. Kisavoittoja Väinöllä on vyöllään vakuuttavat 22, joiden joukossa mm. Suomen mestaruus vuodelta 2021, Prodigy Disc Pro Tourin voitot vuosilta 2018-21, Junioreiden EM-kultaa vuodelta 2016 ja aikuisten EM-pronssia vuodelta 2018. Monipuolisena tuhattaiturina, tyyliniekkana ja puttiguruna tunnettu Väinö on suosikki jokaisessa kisassa, johon osallistuu. Niin myös Fribafiestan Puttauksen All Stars SM-kisassa ja Starojen välisessä Holarikisassa. Maestron kotipaikka on Turku, nykyinen rating 1027 ja tiiminä Prodigy Disc Golf & Powergrip.

player

Seppo Paju

27-vuotias Seppo ”King of the forest” Paju on Suomen frisbeegolfin Grand Young Man. Nuorehkosta iästään huolimatta Seppo on jo ehtinyt kasvaa koko lajiyhteisön kunnioittamaksi konkariksi, jonka kisamenestys hakee vertaistaan. 27 voitetun kisan joukossa on mm. alle 16-vuotiaiden maailmanmestaruus ja alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruus, Suomen mestaruus vuosilta 2011 ja 2017, Euroopan mestaruus 2014 ja Suomen Pro Tourin voitot vuosilta 2015-17. Lajipiireissä Seppo muistetaan myös ”Epic Ace” nimen saaneesta hole-in-onestaan, jonka hän heitti MM-kisojen yhteydessä Kaliforniassa. Temppu nostaa Sepon ehdottomaksi ykkössuosikiksi myös Fribafiestan Starojen välisessä Holarikisassa. Mestarin kotipaikka on Turku, rating 1013 ja tiiminä Prodigy Disc Golf.

player

Luukas Rokkanen

23-vuotias Luukas ”Luke” Rokkanen on vakaassa nousukiidossa oleva huippupelaaja, joka on viime vuosina murtautunut lajin terävimpään kärkeen. Vuonna 2021 tuli jo voitto sekaparifrisbeegolfin SM-kisoissa, 3. sija Pro Tourilla, 9. sija EM-kisoissa ja 10. sija National Tourin Music City Openissa USA:ssa. 2022 SM-kisoissakin podium-paikka karkasi käsistä vasta parilla viimeisellä väylällä. Kaikkiaan kisavoittoja on jo yhdeksän ja tähtäimessä monta lisää. Väinö Mäkelän kanssa USA:n kisoja kolunnut Luukas tietää pystyvänsä haastamaan hyvänä päivänään maailman parhaat pelaajat ja haluaa olla itse jonain päivänä universumin ykkönen. Nousukiitäjän kotipaikka on Turku, nykyinen rating 999 ja tiiminä Prodigy Disc Golf & Fribastore.

player

Silva Saarinen

Vuoden junioripelaajaksi 2021 valittu Silva on lajin todellinen superlupaus. Vasta 19-vuotias taituri voitti viime vuonna junioreiden Euroopan mestaruuden Tšekissä ja kotimaan kamaralla mm. sekaparifrisbeegolfin SM-hopean avoimessa luokassa (Samu Kesosen kanssa). Tänä vuonna meriittilista on kasvanut mm. Tyyni Openin kakkossijalla sekä Turku Openin ja Kuopion Pro Tourin voitoilla. Silva kertoo nauttivansa lajin elämäntyylistä, elävänsä kisa kerrallaan ja haluavansa kehittyä parhaaksi versioksi itsestään. Vaikka onkin ahkera treenaamaan, hän sanoo syttyvänsä vasta kisoissa parhaimpaansa. Oiva osoitus Silvan kilpailuvietistä ja kylmähermoisuudesta onkin se, miten hän viimeisteli EM-kultansa ottamalla kahdelle viimeiselle väylälle birdiet. Taidokkaana puttaajana Silva saattaakin hyvin yllättää kokeneemmat kiintotähdet myös Fribafiestan All Stars -kisoissa. Juniorimestarin kotipaikka on Hausjärvi, rating 920 ja tiiminä Exel.

player

Teemu Talikainen

Vastikään 18 vuotta täyttänyt Teemu Talikainen on harrastanut frisbeegolfia vain kolme vuotta, mutta ehtinyt silti nousta komeetan lailla Suomen lupaavimpien pelaajien joukkoon. PDGA:n alaisia kausia on alla vasta kaksi, mutta voittoja on ehtinyt kertyä jo 11. Yhteensä 35 käydystä kisasta voittoprosentti on siis huikea. Tällä kaudella Teemu on tehnyt hurjaa jälkeä juniorikisoissa ja vienyt nimiinsä mm. Junioreiden SM-kullan. Muista meriiteistä mainittakoon Tampereen Pro Tourin avoimen sarjan voitto. Nuorukaisen vahvuuksia ovat pelin eri osa-alueiden hallitseminen, monipuolinen heittovalikoima, kivenkova kilpailuvietti ja valtava voitontahto. Niiden ansiosta Teemu tulee yltämään vielä todella pitkälle – ja mahdollisesti myös yllättämään ennakkosuosikit Fribafiestan All Stars -kisoissa. Junioristaran kotipaikka on Helsinki ja rating 1008.

player

Sivun kuvat: SFL